Uppsala: Nytt beslut möjliggör byggande på skyddsvärd mark

/assets/img/mostphotos/mp55543269-maskros-med-bi.jpg
Orörd mark anses som viktig för den biologiska mångfalden. Foto: Mostphotos
 

Uppsala kommun har tagit fram nya riktlinjer som nu gör det möjligt att bygga på skyddsvärd mark, som är viktig för biologisk mångfald. Detta enligt P4 Uppland.

Skyddsvärd mark, det vill säga ett område som är särskilt viktigt för den biologiska mångfalden, kan nu riskera att bebyggas. Detta efter att Uppsala kommun röstat fram nya riktlinjer som möjliggör att denna mark exploateras, rapporterar P4 Uppland. 


Vilken mark man bör undvika att exploatera är ett ämne som tidigare diskuterats i Uppsala. I vintras skrev Bostadsrättsnytt om att kommunen skulle se till att göra det svårare att få bygga på jordbruksmark då denna mark kan behövas i framtiden för att tillgodose livsmedelsförsörjning och för att bevara den biologiska mångfalden.  


I Uppsala är fyra procent av all mark klassad som områden som anses vara viktiga för den biologiska mångfalden. Dessa markområden vill oppositionspartierna Miljöpartiet och Centerpartiet i Uppsala skydda, men de har olika syn på hur det ska gå till. Linda Eskilsson, kommunalråd från Miljöpartiet, berättar för P4 att om marken används så ska det kompenseras och att marken som exploateras bör ersättas med 110 procent. Hon menar alltså att beslutet kan vara bra, då det kan leda till att andelen värdefull mark blir större. Centerpartiets Ehsan Nasari, också kommunalråd, menar däremot att marken som klassas som särskilt viktig inte ska röras alls. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen