Stigande borättspriser på riksnivå i maj

/assets/img/skarmavbild-2024-06-04-kl.-11.28.49.png
Göteborg. Foto: Mostphotos
 

Bostadsrättspriserna ökade med 1,6 procent under årets majmånad. Även på storstadsnivå steg priserna, mest i Storgöteborg. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under maj 2024 steg priserna på svenska bostadsrätter med 1,6 procent på riksnivå. Genomgående uppgång noterades också på storstadsnivå. Mest ökade priserna i Storgöteborg där plus två procent noterades. I både centrala Göteborg och Storstockholm blev resultatet plus 1,7 procent.

I Stormalmö steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent, medan noteringen för centrala Stockholm landade på plus 1,4 procent och för centrala Malmö noterades plus 0,6 procent.

Sett till årsbasis ligger nu utvecklingen för svenska bostadsrätter på plus 2,2 procent. Medelpriset för en bostadsrätt i landet ligger på 46 311 kronor per kvadratmeter, jämfört med 44 465 kronor per kvadratmeter i föregående mätning.

När det kommer till omsättning så har det hittills i år sålts 45 400 bostadsrätter i Sverige, vilket ska vara tio procent fler än under samma period ifjol.

I ett pressmeddelande från Svensk Mäklarstatistik ger Mäklarsamfundets vd en generell kommentar kring utvecklingen på bostadsmarknaden i landet. 

– Vi verkar ha något så ovanligt som köparnas och säljarnas marknad samtidigt. Utbudet är ovanligt stort, men det görs också fler affärer och priserna stiger. Att säljare och köpare möts och kommer till avslut är ett tecken på att vi är på väg mot en mer normal marknad.


Statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte. Medelpriset per kvadratmeter är endast baserat på statistik över senaste månadens försäljningar.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen