Gärdet: 40 planerade bostadsrätter blev tillfälliga personalbostäder

/assets/img/skarmavbild-2024-06-10-kl.-10.44.15.png
Visionsbild av Kv New York. Skärmdump av Wallenstams hemsida
 

På Gärdet i Stockholm skulle det uppföras ett hus med bostadsrätter men det såldes istället till Länsförsäkringar, som nu låter personal från olika delar av landet nyttja 40 av husets lägenheter vid besök i huvudstaden. Det skriver Mitt i.

På Gärdet i Stockholm, där Värtavägen korsar Sandhamnsgatan, ligger ett nytt kvarter som fått namnet “New York”. Det är ett projekt utvecklat av Wallenstam som var tänkt att innehålla 50 bostadsrätter fördelat på nio våningsplan. Ett viktigt tillskott till bostadsmålet, menade Stockholms stad.

Dock kom huset att säljas till Länsförsäkringar som idag låter personal inom koncernen använda 40 av bostäderna som övernattningslägenheter när de är i Stockholm på besök. Det rapporterar lokaltidningen Mitt i Stockholm.

Flerbostadshuset blev inflyttningsklart år 2020 och ägs nu av 14 bolag inom Länsförsäkringar. Innan bolagen förvärvade huset så ingick Wallenstam blockuthyrningsavtal för tio av lägenheterna i det. Avtalet tecknades med bolaget Convendum vilket Wallenstam är delägare i och fungerar som en mellanhand som ser till att lägenheterna vidareuthyrs för höga belopp, månadshyran för en trea kan ligga på 90 000 kronor.

I nuläget är endast sju privatpersoner folkbokförda på adressen. De flesta postboxarna i entrén är märkta med namn på bolag i olika delar av landet som tillhör Länsförsäkringar. En av de som bor i huset permanent är Leo Giertz.
– Det är ganska hög omsättning på folk. De kommer och går med sina rullväskor och det är uppenbart att de ska bo här några nätter, säger han till Mitt i.

En annan person som lokaltidningen pratar med är bara på besök.
– Jag har rest hit från Kalmar och ska träffa kompisar i stan över helgen. Jag har nyttjat det flera gånger, det är billigare än hotell, säger en kvinna som arbetar på Länsförsäkringar till Mitt i.

I ett mejl från representanter för Länsförsäkringsbolagen till Mitt i framförs att huset förvärvades i investeringssyfte och att länsförsäkringsbolagen använder bostäderna i det som övernattningslägenheter.

Wallenstam som utvecklade bostadshuset bekräftar att lägenheterna i det var tänkta att byggas som konventionella bostadsrätter, för försäljning på den öppna marknaden, men att de sedan istället valde att sälja huset på grund av pandemin. Vid den tiden var “förutsättningarna att sälja bostadsrätter var väldigt oklara”. 

Stockholms stads bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V) ser det som olyckligt att Stockholmarna inte fick tillgång till lägenheterna, enligt den ursprungliga planen.
– Det tränger ju undan bostäder från det vanliga utbudet, så det är någonting vi måste följa noggrant. Grundproblemet är dock själva bostadsbristen, så det enskilt viktigaste vi kan göra är att bygga fler hyresrätter, säger hon till Mitt i. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen