Brf har köpt fastighet från 30-talet i Solna

/assets/img/skarmavbild-2024-06-26-kl.-11.21.48.png
Fastigheten på Plogvägen i Solna. Pressbild Restate
 

En brf har förvärvat en 30-talsfastighet i stadsdelen Råsunda i Solna kommun utanför Stockholm för ombildning till bostadsrätt. Köpeskillingen ska ha uppgått till 36,7 miljoner kronor, enligt Restate som företrätt föreningen under processen.

Den 19 juni i år gjorde en bostadsrättsförening ett fastighetsförvärv i Solna för ombildning till bostadsrätt. Det handlar om en fastighet från 30-talet med adress på Plogvägen i stadsdelen Råsunda i Solna kommun, Stockholms län. Köpeskillingen ska ha uppgått till 36,775 miljoner kronor. Detta enligt ett pressmeddelande från ombildningskonsulten Restate som varit föreningens ombud under processen.

Fastigheten inrymmer ett flerbostadshus med 18 bostadslägenheter och två lokaler. Utöver det finns uppgift om en tomtareal på 655 kvadratmeter. Förvärvet uppges ha skett genom hembudsförfarande.

– Vi noterar en tydlig uppgång i antalet hembud de senaste åren, vilket i sig indikerar en ökning i antalet försäljningar av bostadsfastigheter. Vi upplever även att allt fler hyresgäster ser värdet i att skriva in en intresseanmälan enligt lagen om rätt till fastighetsförvärv för ombildning till bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt; i folkmun kallad ombildningslagen, säger Eva Hansson och Carl Dutina på Restate i pressmeddelandet.

Köpet finansierades via SoliFast och Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC) har utsetts till föreningens ekonomiska förvaltare.

Av tidningen Fastighetsvärlden framgår att fastigheten, belägen i närheten av Arenastaden, såldes av en privatperson företrädd av Fredegårds Fastighetsbyrå.


Kort om hembudsförfarande
I lagen (1982:352) om rätt till fastighetsförvärv för ombildning till bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt, sjätte paragrafen, fastslås följande gällande hembud:

“Fast egendom som utgör en hyreshus- eller småhusenhet och för vilken en intresseanmälan gäller, får inte överlåtas helt eller delvis genom köp eller byte utan att den förening som har gjort intresseanmälan har erbjudits att förvärva hela hyreshus- eller småhusenheten. Ett sådant erbjudande kallas hembud.”

Därefter listas undantag för när en överlåtelse får genomföras utan hembud till föreningen, till exempel om staten förvärvar egendomen, om förvärvaren är gift med överlåtaren, eller om förvärvet genomförs genom inrop på exekutiv auktion.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen