Stockholm: Största lägenhetsutbudet på Hemnet någonsin

/assets/img/mp36981595-bostader-husfasader-bostadshus.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

I maj 2024 var Hemnets lägenhetsutbud för Stockholms kommun det största som någonsin uppmätts för en enskild månad, så långt tillbaka som sajten fört statistik.

Hemnets lägenhetsutbud för Stockholms kommun har nått en rekordnivå. I maj uppgick det till 5 742 objekt, vilket är den högsta noteringen för en enskild månad sedan bostadssajten började samla in statistik 2014. Det näst högsta utbudet noterades i september förra året med 5 516 lägenheter.

För maj ifjol blev noteringen 4 277 vilket är 25 procent lägre än samma månad i år.

Tittar man däremot på årets majresultat för enskilda stadsdelar i Stockholms innerstad så framträder inga rekord, även om resultaten för vissa delar är bland de högsta som noterats för månaden sedan Hemnet började samla in statistik.

Men i flera andra områden i kommunen är årets majnotering den högsta som uppmätts en enskild månad sedan 2014, exempelvis i Bromma, Skärholmen, Hägersten/Liljeholmen och Farsta. 

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg bekräftar att ett rekordhögt utbud noterats i Stockholms kommun.
– Stämmer att utbudet var på all-time high under maj. Samtidigt som det på veckonivå nu går ner, enligt normalt säsongsmönster.

Det stora utbudet uppges främst beror på att försäljningstiderna blivit längre. 
– Utbudet har varit högt under en lång period nu. Huvudanledningen till det är de längre försäljningstiderna. Det senaste 1,5 åren har inflödet av publicerade bostäder på marknaden varit lågt, men de ligger generellt till salu längre innan de säljs. Det är alltså inte fler som försökt sälja över tid. Tvärt om, säger han till Bostadsrättsnytt.

Enligt Erik Holmberg är det höga månads- och veckovisa utbudet ett symptom på en utmanande marknad, snarare än en indikation för nya prisfall.
– Vi ser inte heller det höga utbudet som en risk för nya prisfall, som många bankanalytiker pratar om och har pratat om länge. Det vi sett historiskt är att ett högt utbud pressar priserna om det höga utbudet beror på ett högt tillflöde. Men inte alls i samma utsträckning om det höga utbudet beror på längre säljtider. Vilket alltså är fallet nu. 


Statistiken i artikeln avser Hemnets utbud av lägenheter (objekt till salu) inom det befintliga beståndet (succession) i Stockholms kommun.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen