Fortsatt stigande bopriser i Stockholms kommun

/assets/img/mp57040218-stadsbebyggelse.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos
 

I maj fortsatte bostadsrättspriserna i Stockholms kommun uppåt och därmed har priserna nu stigit fyra månader i följd. Även omsättningen på lägenheter ökade under månaden, visar Danske Banks boprisindikator.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun steg med en procent i maj 2024, efter en uppgång om 2,3 procent i april. Det visar Danske Banks boprisindikator. Därmed har priserna i kommunen nu ökat fyra månader i rad.

Efter säsongsrensning landar resultaten på plus 0,8 procent i april och plus 1,1 procent i maj.

Även omsättningen på bostadsrätter steg i maj och resultatet uppges vara det högsta på månadsbasis som noterats hittills i år.

Prisuppgången de senaste fyra månaderna uppges ligga i linje med bankens bedömning om att svensk ekonomi är på väg att återhämta sig. Det handlar bland annat om att konsumenternas finansiella situation stärkts i samband med sänkningen av styrräntan, stabilitet i sysselsättningen, stigande reallöner och ökad finansiell förmögenhet.   

Danske Bank tror även på prisuppgång under kommande månader. I juni spås inflationen ligga under Riksbankens mål och ytterligare räntesänkningar väntas i höst. Sammantaget bedöms dessa faktorer kunna leda till stigande bopriser 2024 och 2025. 

– En stabil prisuppgång under senvintern och våren gör det allt tydligare att sentimentet för bostadspriserna växlat från pessimism till optimism. Då alla för hushållsekonomin viktiga faktorer ser ut att förbättras finns det knappast någon anledning att tro annat än att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga kommande år, säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn i ett pressmeddelande.

Danske Banks Boprisindikator ska vara baserad på offentliggjorda slutpriser från bostadssajten Hemnet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen