Priserna för bostadsrätter i Stockholms län stiger

/assets/img/18370067-folkkungagatan-pa-soder-i-stockholm-och-londonviadukten_.jpg
Folkkungagatan på söder i Stockholm och Londonviadukten. Foto: Roland Lundgren / Mostphotos
 

Under tremånadersperioden februari – april i år har bostadsrättspriserna i Stockholms län stigit med i snitt 1,4 procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

En genomsnittlig prisuppgång har noterats för bostadsrätter i Stockholms län. Det visar den senaste tremånaderssiffran från Svensk Mäklarstatistik, som för perioden februari – april 2020 landade på plus 1,4 procent. Priset för en bostadsrätt i länet ligger nu på 59 355 kronor per kvadratmeter.

I 25 av länets kommuner såldes tillräckligt många bostadsrätter under februari – april, för att kunna utgöra ett statistiskt säkerställt underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod. Statistiken visar att priserna steg i många av länets kommuner.

Bland dessa kommuner noterades den största prisuppgången i Ekerö; plus 15,3 procent. Bostadsrättspriserna i Tyresö steg med 4,2 procent, och i Nynäshamn noterades en uppgång om 3,5 procent.   

Under samma period sjönk priserna på bostadsrätter i Huddinge med 5,6 procent, och i Vaxholm blev resultatet minus 4,2 procent. I Norrtälje blev priserna på bostadsrätter 3,2 procent lägre.   

Totalt såldes 10 977 bostadsrätter i länet under tremånadersperioden, jämfört med 10 238 under samma månader ifjol. På årsbasis ligger utvecklingen för bostadsrättspriser i Stockholms län nu på plus 7,9 procent. 

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. 

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Prisutveckling för bostadsrätter i Stockholms län under de tre senaste månaderna: 

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den åttonde maj 2020. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen