Många brf:er väljer rörlig låneränta

Enligt statistik från Svenska Bolån väljer majoriteten av bolagets brf-kunder rörlig ränta på sina lån. En anledning till det kan vara onormalt höga räntor för längre bindningstider.
Bankernas referensränta Stibor, som enligt Riksbanken brukar användas vid prissättning av rörliga låneräntor, har rört sig marginellt uppåt sedan styrräntehöjningen i slutet av november i år. Samtidigt visar siffror från Svenska Bolån att uppjusteringen av reporäntan inte verkar ha haft någon större effekt på de låneräntor som erbjuds bostadsrättsföreningar.
– Riksbankens senaste höjning av reporäntan till 2,50 procent ser inte ut att ha påverkat de låneräntor som storbanker erbjuder brf:er mer än marginellt, då marknaden redan prisat in uppgången. Stiborräntan, som är den underliggande räntan för de flesta storbankers 3-månadersräntor, har stigit långsamt efter den senaste höjningen Riksbanken gjorde i slutet av september, säger Jonatan Strindlund som jobbar med ränteförhandling på Svenska Bolån.
De flesta av Svenska Bolåns brf-kunder väljer i nuläget rörlig ränta på sina lån.
– Idag väljer majoriteten av våra brf-kunder rörlig ränta på tre månader, troligen på grund av onormalt höga bundna räntor och eftersom Riksbanken enbart väntas höja reporäntan en gång till innan toppen nås. Priset på bundna räntor har sjunkit något de senaste veckorna och förväntas sjunka ytterligare under den senare delen av 2023, vilket öppnar upp för en mer normal räntemarknad och möjlighet att binda räntan, fortsätter Jonatan Strindlund.
Han tillägger att bland de brf:er som är kunder hos Svenska Bolån är det vanligt att löptider för lån fördelas på en del bundet på i snitt 2-3 år, i kombination med en del kort ränta.