SEB förutspår stort boprisfall under 2020

/assets/img/36210908-hammarby-sjostad_.jpg
Bostäder i Stockholmsområdet. Foto: Mostphotos
 

En ny prognos från SEB indikerar att bopriserna kommer falla kraftigt i år. Priserna väntas sedan bli stillastående under 2021.

Idag presenterade SEB sin prognos “Nordic Outlook, maj 2020” där bankens ekonomer bland annat förutspår den kommande ekonomiska utvecklingen i Sverige. Den visar att svensk ekonomi står inför det största fallet i modern tid, till följd av covid-19.  
 
Att den nationella nedstängningsstrategin varit mjukare än i andra länder väntas dock kunna ha en dämpande effekt. Landets BNP beräknas minska med 6,5 procent i år, för att sedan stiga med fem procent under 2021.

Det är många marknader i landet som påverkas av krisen, en av dessa är bostadsmarknaden. Enligt den senaste upplagan av Nordic Outlook beräknas bostadspriserna i landet falla med totalt 15 procent i år, och under 2021 väntas priserna bli stillastående. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen