Fortsatt boprisuppgång i Stockholms kommun

/assets/img/img-8321.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Efter att ha stigit i februari 2024 fortsatte bostadsrättspriserna uppåt även i mars. Det visar Danske Banks Boprisindikator.

Under årets marsmånad steg priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun med 1,1 procent, efter att ha ökat med 2,2 procent i februari. Efter säsongsrensning landar resultaten på 0,8 procent respektive 0,1 procent. Detta enligt Danske Banks Boprisindikator som visar prisutvecklingen på bostadsrätter i kommunen genom månatliga uppdateringar.

Omsättningen på bostadsrättsmarknaden i Stockholm under första kvartalet 2024 var förhållandevis låg och kvalar in i den nedre delen av intervallet för de senaste åren.

Framöver tror Danske Bank på en uppåtgående trend för bopriserna i Stockholms kommun. Efter att ha fallit under en period indikerar de två senaste resultaten att priserna stabiliserats. Utvecklingen ska ligga i linje med bankens analys om en stegvis förbättring av hushållens ekonomi, vilken påverkas av sådant som sysselsättning, reallöneutveckling och finansiellt sparande.

Dessutom beskrivs den fallande inflationen nu som ett faktum och Riksbanken uppges ha levererat klara och tydliga besked om räntesänkning i maj eller juni. Sjunkande räntor väntas därefter ge stöd åt prisutvecklingen under innevarande år och 2025. 

– Det blir allt tydligare att Stockholms bostadsrättspriser återigen vänt uppåt efter att ha ökar två månader i rad. Dessutom lär de positiva signalerna från Riksbanken och hushållens gradvis bättre ekonomi att ge stöd åt priserna under kommande år, säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn i ett pressmeddelande. 


Danske Banks Boprisindikator ska vara baserad på offentliggjorda slutpriser från bostadssajten Hemnet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen