Bankerna tjänar mindre på bolån

Det kan vara läge att förhandla om bolånet med din bank, menar Finansinspektionen. Mellan årets första och andra kvartal har bankernas bruttomarginal på bolån sjunkit med två punkter. Vid slutet av det andra kvartalet var bruttomarginalen 1,44 procent, rapporterar Dagens Industri.

Allt fler flyttar från Stockholm

Stockholms folkmängd växer, men för första gången på 15 år är de som flyttar bort från länet fler än de som flyttar in. Detta visar en kartläggning som Svenska Dagbladet, SvD, gjort.

Riksbyggen skickar förslag om lån för unga till regeringen

Amorteringskrav och bostadsbrist gör att allt fler unga svenskar tvingas bo kvar hemma eller skaffa lägenheter med skyhög hyra. Nu har Riksbyggen tagit fram ett förslag om ett statligt ungbolån, som de skickat till bostadsministern. Detta framkommer av ett pressmeddelande.

Sänkt kalkylränta kan ge tusentals unga egen bostad

Många unga svenskar står utanför bostadsmarknaden på grund av tuffa räntekrav, amorteringar och höga kontantinsatser. Nu visar en rapport från HSB att en kalkylränta på fem procent skulle ge fler än 100 000 unga möjlighet att köpa egen bostad. Detta framgår av ett pressmeddelande.

HSB lanserar ny ägarmodell för unga

Det är svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, speciellt efter att det strängare amorteringskravet infördes. Nu lanserar HSB en delägarmodell för personer under 30 år – HSB Dela. Detta enligt ett pressmeddelande.

Brf:er tar allt större lån

Sedan 2010 har den totala summan som bostadsrättsföreningar lånat ökat med i genomsnitt fem procent per år. Det rapporterar Dagens industri om.

Bankernas marginal på bolån fortsätter att minska

Reporäntehöjningen i slutet av förra året påverkade bankernas bruttomarginal på bolån negativt. Då finansieringskostnaden för bolån ökade mer än vad utlåningsräntorna steg, sjönk marginalen under kvartal ett 2019. Det skriver Finansinspektionen (FI) på sin webbplats.

Stora skillnader för bolån mellan bankerna

Villkoren för att få ett bostadslån skiljer sig mycket åt mellan olika låneinstitut och banker. Skuldkvotstak, krav på att den befintliga bostaden är såld och snitträntor är det som varierar. Det visar en enkätundersökning som SvD gjort.


Sida 1 av 3 (26 artiklar)

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen