Prisuppgång på bostadsrätter i landet

/assets/img/35316712-tak-over-stockholm.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Priserna på bostadsrätter i Sverige ökade under mars, så även i landets storstäder där störst uppgång noterades för Storstockholm. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I mars steg bostadsrättspriserna på riksnivå och även på storstadsnivå, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bland storstäderna noterades den största uppgången för Storstockholm med plus 2,5 procent och i de centrala delarna av huvudstaden ökade priserna med en procent.

För centrala Göteborg landade noteringen på plus 2,3 procent och i Storgöteborg gick priserna upp med 0,5 procent. Samtidigt noterades plus 1,7 procent för centrala Malmö och plus 1,7 procent för Stormalmö.

På årsbasis ligger prisutvecklingen för bostadsrätter nu på plus 1,4 procent och medelpriset för en lägenhet är 44 512 kronor per kvadratmeter, baserat på statistik för den senaste månaden. I föregående mätning uppgick medelpriset per kvadratmeter till 43 926 kronor.

Första kvartalet i år såldes 26 000 bostadsrätter, vilket är en ökning med sju procent jämfört med samma period ifjol.


Statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen