Stigande bopriser centralt i storstäderna – störst uppgång i Stockholm

/assets/img/img-8166-1709825003.jpg
Lägenheter i centrala Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

I de centrala delarna av landets tre storstäder steg bostadsrättspriserna under februari. Den största ökningen noterades för centrala Stockholm. Även i Storstockholm och Storgöteborg gick priserna upp, medan de sjönk i Stormalmö. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under februari i år steg priserna på bostadsrätter belägna i de centrala delarna av landets tre storstäder, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Mest ökade priserna i centrala Stockholm med plus 1,3 procent. För centrala Göteborg noterades plus 0,3 procent och för centrala Malmö plus 0,2 procent.

Även i Storstockholm och Storgöteborg steg bostadsrättspriserna, med 0,5 procent respektive 0,1 procent. Samtidigt landade noteringen för Stormalmö på minus 1,1 procent.

På riksnivå gick priserna på bostadsrätter upp med 0,4 procent under månaden. På årsbasis ligger prisutvecklingen nu på plus 1,6 procent och medelpriset för en bostadsrätt i landet uppgår till 43 926 kronor per kvadratmeter, jämfört med 42 596 kronor per kvadratmeter i föregående mätning. Medelpriset är enbart baserat på försäljningar under aktuell månad.

Gällande omsättningen på bomarknaden så såldes totalt 8 800 bostadsrätter under februari 2024, vilket uppges vara åtta procent fler än samma månad ifjol.

Statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen