Sjunkande bopriser i Stockholms kommun i juni

/assets/img/mp65064883-pa-promenad-i-vasastaden-i-stockholm.jpg
Stockholm. Foto: Maria Groth/Mostphotos
 

Under juni sjönk bostadsrättspriserna i Stockholms kommun med 1,3 procent, visar ny statistik från Danske Bank. Men banken tror ändå på prisuppgång framöver, i år och 2025.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun sjönk med 1,3 procent i juni 2024. Det visar Danske Banks Boprisindikator för månaden. Efter säsongsrensning blir resultatet minus 0,3 procent. För lägenheter i storleksklasserna 40 kvadratmeter, 60 kvadratmeter och 100 kvadratmeter gick priserna ned, medan de i övriga segment ökade för femte månaden i följd.
– Bostadspriserna brukar ha en svacka i juni och juli, och juni 2024 är inget undantag. Det är trots allt semestertider och det är där hushållens fokus ligger. Men blickar vi framåt talar allt mer för att bostadspriserna nu är inne i en trendmässig uppgång. Inte minst flaggar Riksbanken för att räntorna kan komma att sänkas snabbare än tidigare aviserat. Det torde ge råg i ryggen för både köpare och säljare av bostäder, säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn i ett pressmeddelande.

Banken skriver också att de bedömer inflationen som något lägre än i Riksbankens senaste prognos, något som skulle kunna pressa ned räntorna ytterligare. Vidare ser Danske Bank med optimism på hushållens finansiella ställning. Sammantaget väntas dessa faktorer driva upp bopriserna i år och 2025.

Danske Banks Boprisindikator ska vara baserad på offentliggjorda slutpriser från bostadssajten Hemnet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen