Fortsatt stigande elnätsavgifter i Sverige

/assets/img/mostphotos/mp1853205-power-lines.jpg
Foto: Mostphotos
 

Elnätsavgifterna fortsätter att öka i landet. I hela Sverige ökar avgifterna med cirka fem procent, enligt Nils Holgerssongruppen.

Förra året skedde rekordstora höjningar av elnätsavgifterna i hela landet och nu meddelar Nils Holgerssongruppen att avgifterna fortsätter att stiga. I snitt kommer elnätsavgifterna, som är kostnaden för att få el transporterad genom elnätet till sitt hem, att öka med drygt fem procent i Sverige. 


I ett pressmeddelande skriver Nils Holgerssongruppen att det finns stora skillnader mellan elnätsavgifterna i Sveriges kommuner, och att dessa skillnader ökar. Den högsta elnätsavgiften hittas i Ånge kommun där man får betala 6 146 kronor per lägenhet och år. Den lägsta avgiften betalar de i Mölndal med 1 811 kronor per lägenhet och år. Skillnaden mellan den högsta och lägsta avgiften per lägenhet och år är 4 335 kronor vilket kan jämföras med skillnaden förra året som låg på 3 500 kronor. I snitt ligger elnätsavgiften i landet på 3 645 kronor. 

– Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i pressmeddelandet. 


Vattenfall är det största nationella bolaget som höjer sina avgifter mest, med tolv procent. Ellevio sänker avgifterna med 17 procent och Eon höjer med åtta procent. 

– I och med Energimarknadsinspektionens höjda intäktsramar om hisnande 100 miljarder kronor, så är nog tyvärr detta bara början, de 100 miljarderna ger elnätsbolagen utrymme att öka sina intäkter med cirka 40 procent fram till 2027, säger Joachim Höggren. 


I snitt ligger ökningen för elnätsavgifterna på 5,4 procent för hela Sverige medan den största prisökningen skett i Bromölla med över 40 procent. I Kalmar har avgifterna däremot sjunkit med nära 20 procent. 


Nils Holgerssongruppen består av representanter från Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. De granskar prisskillnader mellan kommuner när det gäller olika nödvändiga boendekostnader som värme, el och vatten och avlopp. I undersökningen har den årliga elnätsavgiften, enligt de priser som gällde den 1 januari 2024, beräknats för typhuset i Nils Holgerssonrapporten med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A-säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh. Huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen