SEB: Boprisförväntningarna fortsätter uppåt i storstäderna

/assets/img/mostphotos/5211027-bankkontor-seb.jpg
Foto: Roland Magnusson / Mostphotos
 

Bland hushållen i landets storstadsregioner fortsätter boprisförväntningarna att stiga i maj. Det visar den senaste boprisindikatorn från banken SEB.

Den senaste uppdateringen av SEB:s Boprisindikator visar på en uppgång om nio enheter i maj, från plus 39 i april till plus 48 på riksnivå. Indikatorn visar skillnaden mellan andelen hushåll i landet som tror på stigande priser det kommande året och andelen som tror på fallande.

Uppgång noteras också i samtliga av landets storstadsregioner, vilket också var fallet i april. I Västra Götaland stiger indikatorn med tolv enheter till 53, i Stockholm med nio enheter till 52 och i Skåne med två enheter till 46.

På riksnivå är det nu 59 procent av hushållen som tror på stigande bopriser det kommande året, en uppgång med sju enheter sedan april. Samtidigt förutspår elva procent av hushållen sjunkande priser under samma period, en minskning med två enheter, medan andelen som tror på stillastående priser minskar med sex enheter till 18 procent. 

– Hushållen visar inga tecken på att dämpa sina positiva boprisförväntningar. Nästan sex av tio tror nu på stigande bostadspriser. Men trots den växande optimismen har det ännu inte helt återspeglats i faktiska bostadspriser. I takt med att räntesänkningarna når plånböckerna väntas aktiviteten och omsättningen följa med vilket kommer ge nytt liv åt bostadspriserna efter två tuffa år, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande från banken. 


Boprisindikatorn är en månatlig undersökning som genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB. Den bygger på runt 1 000 webbintervjuer och den senaste mätningen gjordes under perioden 29 april till 6 maj i år.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen