SBAB: Blandad prisutveckling för lägenheter i landet

/assets/img/mp64368789-cityscape-of-soderkoping-sweden.jpg
Lägenheter i Sverige. Foto: Mostphotos
 

I maj steg lägenhetspriserna på vissa håll i landet medan nedgång noterades för andra. I två storstadsområden ökade priserna och i ett sjönk de. Det visar ny statistik från SBAB.

Priserna på lägenheter ökade med 0,5 procent på riksnivå under maj 2024, enligt SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för månaden. På regional nivå såg utvecklingen dock mer blandad ut. I Storgöteborg och Storstockholm steg priserna med 1,4 procent respektive 0,6 procent, samtidigt som minus 0,8 procent noterades för Stormalmö.

I mellersta Sverige steg lägenhetspriserna med 1,8 procent under månaden. Samtidigt sjönk priserna i norra Sverige och södra Sverige med 1,1 procent respektive 0,1 procent.

Sett till årsbasis så ligger prisutvecklingen för svenska lägenheter nu på plus 3,5 procent.
– Summerat sedan årsskiftet har lägenhetspriserna nu stigit med 8 procent. Även den beräknade trenden uppvisar en uppgång, om än svagare än den som beräknades i april, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande från banken.

Han tillägger att höjda avgifter framöver kan ha en dämpande effekt på lägenhetspriserna.
– Även om bolåneräntorna troligen kommer att sjunka framöver när nu Riksbanken väntas sänka styrräntan, kommer många bostadsrättsföreningar att behöva höja sina månadsavgifter när tidigare bundna lån till mycket låg ränta löper ut. Det bör verka återhållande för lägenhetspriserna i stort.

Av pressmeddelandet framgår också att prisutvecklingen för villor landade på plus 0,4 procent i maj på riksnivå, alltså en mindre ökning än för lägenheter.
– Maj var en varm och solig månad, men inte på villamarknaden. Priserna på villor steg betydligt mindre än vad som är normalt för årstiden, säger Robert Boije i pressmeddelandet. 

Indexet HPI baseras på samtliga bostadsförsäljningar som registrerats på bostadssajten Booli och redovisas månatligen. SBAB är en statligt ägd bank i Sverige och Booli är dess bostadssajt.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen