Sjunkande snittränta för rörliga bolån – och stigande för bundet

/assets/img/skarmavbild-2024-06-13-kl.-17.33.19.png
Pressbild Compricer
 

Många banker var snabba med att justerade ned sina listräntor för rörliga bolån efter Riksbankens första styrräntesänkning på åtta år. I maj sjönk genomsnitträntan för rörliga bolån med 0,18 procentenheter, enligt Compricer. Samtidigt steg snitträntan på bundna lån.

I maj 2024 minskade genomsnitträntan för rörliga bolån bundna på tre månader med 0,18 procentenheter. Det skriver jämförelsesajten Compricer i ett pressmeddelande.

Där framgår också att många banker var snabba med att justera ned sina listräntor för rörliga bolån efter Riksbankens sänkning av styrräntan den 15 maj i år, vilket var den första reporäntesänkningen på åtta år. Det faktiska resultatet av den syns nu i sammanställning av bankernas genomsnittsräntor under månaden.

Samtidigt steg snitträntorna för bundna bolån. För treåriga bolån blev genomsnittsräntan 0,04 procentenheter högre i maj 2024, medan den för femåriga bolån steg med 0,03 procentenheter.

När det kommer till rörliga bolån landade snitträntan i maj på 4,53 procent. Lägst ränta fick kunder hos Ikano Bank med 4,04 procent och den högsta erbjöds av Nordea med 4,73 procent.

För treåriga bolån blev snitträntan 3,91 procent. Genomsnittskunden erbjöds lägst ränta hos Skandia med 3,62 procent, medan den högsta återfanns hos Länsförsäkringar med 4,26 procent.

För femåriga bolån fick genomsnittskunden en snittränta på 3,73 procent. Lägst genomsnittsränta för lån bundna på fem år erbjöds hos Skandia med 3,41 procent.
Högst genomsnittsränta för lån med samma bindningstid fick kunder hos Swedbank och Handelsbanken där den landade på 3,85 procent.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen