Annorlunda bostadslån testas i Rosengård

/assets/img/mostphotos/18491328-rosengard-centrum.jpg
Intill Rosengård centrum ska nya bostadsrätter byggas. Foto: Hadar Holm, Mostphotos
 

Fastighetsbolaget vill i sitt nybyggda område i Rosengård i Malmö prova ett annorlunda bostadslån. Det handlar om sociala obligationer till de som saknar pengar till kontantinsats, rapporterar Sveriges Radio.

Delar av stadsdelen Rosengård i Malmö tillhör stadens ekonomiskt svagaste områden. Nu ska levnadsvillkoren förbättras i området och det ska byggas nya bostäder. Intill Rosengårds centrum ska både hyres- och bostadsrätter, 180 stycken, byggas av Trianon.

För att fler ska kunna köpa en bostadsrätt har bolaget Trianon fått stöd av Vinnova, en statlig myndighet. Tanken är att hushåll som saknar sparkapital och inte kan betala kontantinsatsen ska få chans att köpa bostadsrätterna. Hushållen måste dock klara av att betala amortering och ränta. Den finansieringsmodell som är tilltänkt för projektet är att finansiärerna får avkastning i förhållande till vilken samhällsnytta deras pengar gör, så kallade sociala obligationer. Denna form av lån är inte särskilt vanlig i Sverige. Pengarna från de sociala obligationerna blir som ett lån för bostadsköparen.
– Som det gamla topplånet, som man betalar av i snabbare takt, kan man väl säga, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon, till Studio Ett i Sveriges Radio.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen