Storbankerna spår högre bostadspriser

/assets/img/mostphotos/mp64525020-balkonger-pa-bostadshus.jpg
Foto: Mostphotos
 

Enligt tidningen Affärsvärlden tror ekonomer och analytiker på de svenska storbankerna att bostadspriserna kommer att stiga rejält de kommande åren, så mycket som upp till 25 procent på fem år.

Efter en period med lägre aktivitet och sjunkande bostadspriser har marknaden nu vänt. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i landet stigit med cirka fem procent och bostadsmarknaden ser ut att fortsätta uppåt. Detta skriver tidningen Affärsvärlden. 


Tidningen har talat med ekonomer och analytiker på fyra av landets storbanker. Enligt Michael Grahn som är chefsekonom på Danske Bank kommer priserna att fortsätta stiga i år då Riksbanken lär sänka styrräntan, vilket ger lägre räntor på bostadslån. 

– Det blir alltså billigare att finansiera ett bostadsköp. Dessutom stiger reallönerna samtidigt som arbetsmarknaden ser stabil ut. Det innebär att hushållens köpkraft förstärks och att de reala inkomsterna stiger, säger Michael Grahn till Affärsvärlden. 


Chefsekonom Jens Magnusson på SEB tror även han på att priserna kommer att stiga under året. Han berättar för tidningen att han tror att bostadspriserna kommer stiga med två–tre procent under 2024 medan priserna de kommande åren kommer stiga med fyra–fem procent varje år. Det innebär med andra ord att man om tre år kan se att bostadspriserna stigit med 10–15 procent och om fem år 15–25 procent. Det som talar för en prisökning, enligt Jens Magnusson, är Riksbankens räntesänkning och tron på att fler sänkningar kommer. Om inflationen inte går ner eller att hushållen blir mer försiktiga med sin ekonomi kan det märkas på bostadspriserna och de kommer i så fall inte stiga lika kraftigt.  


Affärsvärlden har även talat med Nordeas analytiker Gustav Helgesson. Han tror att bostadspriserna kommer att ha stigit med fem–tio procent till slutet av nästa år. Han ser dock faktorer som kan få utvecklingen på bostadsmarknaden att bromsa in, som att Riksbanken inte sänker räntan lika mycket som hushållen räknat med eller att utbudet av bostäder till salu blir för högt. 

– Även om aktiviteten har ökat på bostadsmarknaden omsätts en relativt liten del av det utestående utbudet. Det är inte osannolikt att omsättningen ökar framöver, och det stora utbudet har potential att absorbera högre efterfrågan på marknaden utan att det får så stort genomslag i priserna, säger Gustav Helgesson. 


Maria Wallin Fredholm, ekonom på Swedbank, har även hon pratat med Affärsvärlden om bostadsmarknadens utveckling. Hon menar att priserna på bostäder kommer att öka med två–tre procent i år för att nästa år stiga med fem procent. Detta förutsatt att styrräntan sänks ytterligare och att den svenska ekonomin återhämtar sig. Skulle räntan inte sänkas av Riksbanken finns risk att hushållen blir mer passiva på marknaden och det stora utbudet gör att priserna sjunker. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen