Bostadsmarknaden i Uppsala vänder uppåt

/assets/img/mostphotos/mp62252139-uppsala-1.jpg
Centrala Uppsala. Foto: MostphotosFoto: Mostphotos
 

Enligt ett pressmeddelande från mäklarfirman Widerlöv har det den senaste månaden dykt upp flera tecken på att bostadsmarknaden i Uppsala har vänt uppåt efter ett par års nedgång.

Under två år har aktiviteten på bostadsmarknaden i Uppsala kommun minskat. Nu skriver Widerlöv, en mäklarfirma som finns i Stockholm, Uppsala och Västerås, att de under maj månad sett att köpare och säljare både är mer aktiva och mer positiva. 


När mäklarfirman tittat på underlag från Svensk Mäklarstatistik, Booli, Hemnet samt sina egna siffror kan de se att antalet bostäder till salu i Uppsala ökat för andra månaden i rad i maj. Under maj låg över 1 100 bostadsrätter ute till salu.
– Antalet försäljningar har ökat månad för månad under året samtidigt som även utbudet ökat den senaste tiden. Det speglar en växande tilltro till marknaden när allt fler tar steget att sälja sin bostad, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv, i ett pressmeddelande. 


Utöver fler objekt till salu har även bostadsrättspriserna stigit den senaste månaden. Enligt pressmeddelandet från Widerlöv har det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Uppsala kommun stigit med 1,9 procent den senaste tremånadersperioden, mars–maj. Trots prisökningen som noterats nu ligger bostadsrättspriserna fortfarande på en något lägre nivå jämfört med samma tidpunkt i fjol. Under den aktuella tremånadersperioden såldes 1 082 bostadsrätter i kommunen med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 39 949 kronor. 


I maj noterades 16 procent av bostadsrätterna som prissänkta på olika bostadssajter. Det kan jämföras med toppnoteringen hösten 2023 då andelen prissänkta bostadsrätter låg på runt 23 procent. I slutet av 2023 låg medelbudpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, på nästan noll procent medan den nu under våren ökat till fyra procent. 

– Vi ser många tecken på att bostadsmarknaden i Uppsala stabiliseras efter en ganska lång period av osäkerhet och en nedåtgående trend. Även nyproduktionsmarknaden visar tydliga tecken på återhämtning. Flera positiva säljstarter av de totalt sju som ägt rum under årets första fem månader och en ökad försäljning i tidigare säljstartade projekt visar att det börjat vända även för nyproduktionen, säger Tomas Widerlöv.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen