Boköpare i Stockholm drabbas när brf:er plundras

/assets/img/32035286-property-investment-home-loan-reverse-mortgage.jpg
Genrebild. Foto: IND/Mostphotos
 

Byggföretagare har tömt nya bostadsrättsföreningar i Stockholms län på miljontals kronor och banker som fått bostäder i pant vill ha pengarna tillbaka när avbetalningar på föreningslån uteblir, rapporterar SVT Nyheter. Minst ett hundratal boköpare ska ha drabbats.

Bostadsrättsnytt skrev nyligen om byggmästare i Mälardalen som uppfört hus åt brf:er och samtidigt varit föreningsordförande, i syfte att utnyttja positionen för att komma åt föreningens pengar. Genom bindande förhandsavtal kunde beslut fattas i det dolda, utan insyn från bostadsköparna.

Nu rapporterar SVT Nyheter om liknande fall i Stockholms län. Det ska handla om nya brf:er i kommunerna Huddinge och Österåker där en byggföretagare med nätverk i Södertälje “mjölkat” föreningarna på miljoner. Sammanlagt uppges ett hundratal boköpare ha drabbats.

Det har kunnat gå till så att personer från nätverket fortsatt i styrelsen efter att bostadsrätter färdigställts, utan att låta de boende få någon insyn i föreningens ekonomi. Medlemmarna har betalat in avgifter som de ska men då avbetalningar på föreningens banklån uteblivit så riskerar den att gå i konkurs. Detta eftersom banken fått bostäderna som pantsäkerhet för lånen.
– Då blir de hyresrätter, men man själv sitter kvar med sitt eget banklån, säger en av de boende till SVT.

Enligt SVT:s rapportering har boende, efter att ha tagit makten över föreningen, i minst ett fall varit tvungna att vända sig till Kronofogdemyndigheten för att få del av tidigare bokföring.

Av rapporteringen framgår också att det pågår en polisutredning av byggföretagaren gällande grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman, brott som han nekar till att ha begått.

SVT har också intervjuat Stefan Lundberg vid polisens nationella bedrägericentrum (NBC), med fokus på revisorns ansvar för att granska föreningens ekonomi.
– Jag kan inte frigöra mig från tanken att revisorn är en möjliggörare här, säger han.

Stämmoprotokoll som SVT Nyheter tagit del av uppges visa att samma person formellt valts till revisor i minst åtta av de berörda föreningarna. Dock nekar revisorn ifråga till att han skulle ha tagit alla dessa uppdrag, i majoriteten har han inte varit revisor enligt egen utsago.
– Jag har inte blivit informerad om att jag blivit invald som revisor i dessa föreningar och det har skett utan min vetskap, säger han i en skriftlig kommentar till SVT.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen