Fastighetsbyrån: Många mäklare spår stillastående bopriser

/assets/img/83d8cabe3c7d6fd1_800x800ar.jpg
Pressbild Fastighetsbyrån
 

Majoriteten av mäklarna som deltagit i Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel spår stillastående bostadsrättspriser under resten av 2024, sett till rikssnittet. Samma trend syns i två av landets storstäder.

Mäklarkedjan Fastighetsbyrån skickar med jämna mellanrum ut en webbenkät till runt 1 100 av sina mäklare i landet. Senast undersökningen genomfördes var 10-17 juni i år och den ska ha besvarats av 378 mäklare.

En fråga som mäklarna fick besvara var hur de tror att priserna på bostadsrätter kommer utvecklas i deras område under resten av 2024. Bland mäklarna i Storstockholm svarade 48 procent att de tror på stillastående priser under perioden. I Stormalmö uppgav 61 procent att de tror på ett oförändrat läge och i Stormalmö uppgick andelen som valde det svarsalternativet till 61 procent. 

Mäklarna fick också svara på frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?”, med svarsalternativ på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det genomsnittliga svaret blev 3,54.

– Det har varit mer positiva vibbar på marknaden under våren med fler affärer och stigande priser. Men det är också en väldigt spretig marknad med ett utbud som är dubbelt så stor som en historiskt sett normal nivå. Vissa bostäder säljs snabbt och dyr medan andra inte blir sålda alls. Jag förstår och det är förvirrande för bostadskonsumenterna och svårt att navigera i, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i ett pressmeddelande från mäklarkedjan.

Han tillägger att det vore märkligt om det relativt tydliga prisökningar som gått att se under våren inte dämpades av det stora utbudet, en effekt man borde kunna se framåt sommaren och hösten. 

– Vi trodde att utbudet skulle sjunka till mer normala nivåer succesivt men vi ser inte det. Högt belånade bostadsrättsföreningar har också fått det tuffare i takt med att deras lån med låga bundna räntor löper ut vilket också håller emot prisökningar.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen