HSB Malmö: Många brf:er måste förnya lån inom ett år

/assets/img/skarmavbild-2024-06-27-kl.-12.07.14.png
Pressbild HSB
 

Inom ett år kommer många bostadsrättsföreningar i Malmö med omnejd att behöva förnya lån som i dagsläget är bundna till mycket låg ränta. Det framgår av Malmös Bostadsrättsbarometer 2024 från HSB.

I rapporten Malmös Bostadsrättsbarometer 2024 har HSB sammanställt nyckeltal från 254 bostadsrättsföreningar i kommunerna Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Lomma, vilka förvaltas av HSB. Det går att läsa i ett pressmeddelande från bostadskooperationen.

Resultaten visar att föreningarna ifjol satte om 358 lån till ett totalt värde av 2 073 miljoner kronor. Och inom ett år kommer ytterligare 509 lån till ett värde av 3 459 miljoner, som i nuläget är bundna till mycket låg ränta, behöva förnyas.

HSB konstaterar att det därmed finns en eftersläpning gällande effekten av de räntehöjningar som gjorts, något som innebär att föreningarnas räntekostnader kommer fortsätta stiga.
– Man kan alltså inte nödvändigtvis pusta ut riktigt än, säger Maria Schmidt, verksamhetsutvecklare hos HSB Malmö i pressmeddelandet.

Statistiken ska vara baserad på nyckeltal från föreningar i de aktuella kommunerna, både HSB-medlemmar och icke medlemmar. Gemensamt för föreningarna är att de anlitar HSB Malmö för finansiell rådgivning och ekonomisk förvaltning.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen