Uppåt för priserna på bostadsrätter i april

/assets/img/23779040-goteborg-(1).jpg
Lägenheter i Göteborg. Foto: Mostphotos
 

Bostadsrättspriserna i landet steg under april och omsättningen av lägenheter var större än vid samma tid ifjol. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I april 2024 ökade bostadsrättspriserna med 1,5 procent på riksnivå. Det visar den senaste mätningen från statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik. Bland storstäderna noterades den största uppgången i Göteborg, där resultatet blev plus 2,3 i centrala Göteborg och plus 1,7 i Storgöteborg. För Storstockholm blev noteringen plus 1,6 procent och i de centrala delarna av staden steg priserna med 1,5 procent. I Stormalmö blev resultatet plus 0,6 procent och i centrala Malmö plus 0,3 procent.

När det kommer till omsättningen av bostadsrätter i landet så uppgick den till 9 500 i april, vilket uppges vara 21 procent fler än samma månad ifjol.

Medelpriset för en bostadsrätt i Sverige ligger nu på 44 465 kronor per kvadratmeter och på årsbasis ligger prisutvecklingen på plus 1,6 procent.

I ett pressmeddelande från Svensk Mäklarstatistik ger Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm en kommentar om utvecklingen.
– Bostadsmarknaden visar musklerna med breda prisuppgångar, budgivningar och fler genomförda affärer i april. Men utbudet är fortfarande stort, så både säljare och köpare kan se möjligheter på den här marknaden, säger han.


Statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte. Medelpriset per kvadratmeter är endast baserat på statistik över senaste månadens försäljningar. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen