Majoriteten av bostäderna som säljs går för utgångspriset

/assets/img/skarmavbild-2024-05-09-kl.-12.10.21.png
Pressbild Svensk Fastighetsförmedling
 

Nu möts köpare och säljare på bostadsmarknaden, enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste mäklarpanel. De flesta mäklare i panelen uppger att bostäderna som omsätts säljs för utgångspriset.

Efter en period av tröghet på bostadsmarknaden verkar köpare och säljare nu kunna mötas. Det skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande med hänvisning till nya resultat från sin mäklarpanel Bostadsutsikten, en webbenkät som regelbundet går ut till över 800 av mäklarkedjans fastighetsmäklare i landet.

Den senaste mäklarpanelen genomfördes i april 2024. Bland annat uppgav 60 procent av mäklarna att slutpriset vid försäljning hamnade i nivå med utgångspriset. Enligt Svensk Fastighetsförmedling indikerar resultatet på en balans mellan köpare och säljare, att de nu har lättare att mötas efter att under lång tid ha haft olika förväntningar kring prisbilden.

Samtidigt uppgav 21 procent av mäklarna att slutpriset blev lägre än utgångspriset, medan 18 procent svarade att det var högre. Skillnaderna bedöms återspegla variation mellan objekt, som skick och läge.

– Många mäklare ser just nu ett ökat intresse på visningar och en minskning av försäljningstiden av bostäder. På allt fler ställen har också budgivningarna kommit i gång igen och vi ser under senaste månaderna en mindre prisuppgång som först tog fart i Stockholms innerstad och nu har spridit sig till Storstockholm och Storgöteborg, där utvecklingen i resten av landet lär följa med framöver, säger Svensk Fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander i pressmeddelandet.

Även om fler budgivningarna lett till mindre prisuppgångar på sina håll, tror Erik Wikander inte på snabba prisökningar framöver.  

– Vi förväntar oss framåt en tämligen stabil prisbild som dock kan variera något på månadsbasis. Det finns kanske en förhoppning hos många om snabba prisökningar, men ekonomin har inte i dagsläget de nödvändiga förutsättningarna för det. Även om inflationen sjunker och räntesänkningar genomförs, är såväl boende- som levnadskostnaderna nu betydligt högre än de var före pandemin, fortsätter han.

I pressmeddelandet från mäklarkedjan, vilket gick ut innan Riksbankens penningpolitiska besked den åttonde maj, tillägger Erik Wikander att en styrräntesänkning samma månad skulle ge marknaden en skjuts. 

– En räntesänkning i maj skulle ge marknaden ytterligare en skjuts då fler skulle våga ta steget mot ett nytt boende, säger han.

Riksbanken meddelade under gårdagen att styrräntan kommer sänkas den 15 maj i år, från 4,0 procent ned till 3,75 procent.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen