En av fyra boägare överväger sälja – och många räknar med förlust

/assets/img/20810445-real-estate-agent-showing-apartment-plan-to-couple-of.jpg
Genrebild. Foto: Aleksandr Davydov
 

Stigande boendekostnader har fått nära en fjärdedel av bostadsägarna att överväga försäljning och 25 procent av dessa räknar med att göra en förlustaffär. Det visar en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo.

Under de senaste åren har räntehöjningar satt allt större press på ekonomin hos svenska hushåll. Enligt en ny undersökning från Demoskop, som gjorts på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo, känner en av tre svenskar stress över ekonomin och 54 procent uppger att bostadskostnaderna är den främsta anledningen till det.

I det rådande läget är det många bostadsägare som överväger försäljning, andelen uppgår till 24 procent vilket motsvarar cirka 730 000 hushåll. Av dessa räknar 25 procent med att göra en förlustaffär om de säljer och elva procent överväger att sälja då de inte har råd att bo kvar.

Men trots att många hushåll upplever situationen som pressad i nuläget tror över hälften av svenskarna på en vändning på bostadsmarknaden, med stigande bopriser det närmaste året. 

– Det finns viss optimism i luften, och vi ser att det har börjat bli mer aktivitet på marknaden. Jag tror att de flesta har en känsla av att vi har det värsta bakom oss när det gäller räntehöjningar och att vi nu närmar oss en period av sänkningar. Den typen av optimism borde vara positiv för utvecklingen av bostadsmarknaden och bidrar till att köpare och säljare kan mötas, säger Adam Lewenhaupt, medgrundare av Borgo, i ett pressmeddelande från bolaget.

Undersökningen genomfördes av Demoskop, på uppdrag av Borgo, under mars 2024 och 2 035 personer ska ha besvarat frågor om sin privatekonomi. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen