Bankernas marginal på bolån minskade under Q1

/assets/img/mostphotos/8426396-finansinspektionen-1694684887.jpg
Foto: Mostphotos
 

Första kvartalet 2024 minskade bankernas bruttomarginal på bolån något, skriver myndigheten FI på sin hemsida.

Under årets första kvartal sjönk bankernas kostnader för att finansiera bolån. Men i och med att även de rörliga bolåneräntorna sjönk så blev det sammantagna resultatet en minskad bruttomarginal på bolån. Det står att läsa på myndigheten Finansinspektionens (FI) hemsida.

Bruttomarginalen avser skillnaden mellan bankernas utlåningsränta för rörliga bolån och deras kostnad för att finansiera bolån. I slutet av kvartalet låg bruttomarginalen på 0,59 procentenheter, vilket kan jämfört med 0,61 procentenheter vid utgången av sista kvartalet 2023.

– Den som förhandlar sina räntor på bolån kan spara pengar. Om fler bankkunder är aktiva och beredda att rösta med fötterna skulle det sannolikt leda till att genomsnittsräntan för bolånen pressades nedåt, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, i en kommentar på hemsidan.

Just nu arbetar myndigheten med att ta fram förslag för att stärka konsumenternas ställning på bankmarknaden, ett uppdrag som ska redovisas nu i maj.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen