SBC: Bättre ekonomi väntar landets brf:er

/assets/img/mostphotos/mp50831207-takvy-i-stockholm-mot-lo-borgen.jpg
Foto: Mostphotos
 

Enligt Sveriges BostadsrättsCentrum väntar ljusare tider för bostadsrättsföreningarna i Sverige. Sänkningar av styrräntan kommer bidra med bättre ekonomi men det kan ta lite tid, enligt ett pressmeddelande.

Sveriges BostadsrättsCentrum, SCB, har ett BRF-index som nu visar att omkostnaderna för bostadsrättsföreningarna börjat minska. Detta på grund av att Riksbanken sänkt styrräntan och att lånen blir mindre dyra. 

– Det har varit en utmanande period som landets bostadsrättsföreningar gått igenom och det är glädjande att se att det nu börjar lätta. Däremot ska man inte dra förhastade slutsatser av att omkostnaderna minskar. Det är fortsatt en ökning på årsbasis, om än mindre än de senaste kvartalen. Min spaning är att det kommer fortsätta nedåt, men i långsam takt. Även om räntan och inflationen sjunker syns effekterna av ökningarna fortfarande och kommer fortsätta göra det ett bra tag framöver, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, i ett pressmeddelande.


I pressmeddelandet skriver SBC att BRF-index är en beräkning av hur mycket det kostar att driva bostadsrättsföreningar. SBC har utgått från en genomsnittlig förening med 50 lägenheter samt en lokal. Nytt index släpps varje kvartal. 


Av det senaste indexet framgår det att en bostadsrättsförening har kostnader på runt 2 990 000 kronor under ett år. Det är en ökning med 3,5 procent jämfört med tidigare år. 


En post som blivit billigare för bostadsrättsföreningarna är elen. Elkostnaderna har minskat med 37 procent mellan första och andra kvartalet i år. På årsbasis har elpriserna sjunkit med 27 procent. 

– Vissa av kostnaderna minskar naturligt under de ljusare och varmare månaderna och elkostnaden är en sådan. Det skapar en möjlighet för bostadsrättsföreningarna att antingen lägga pengar på andra områden, eller spara pengar till att elpriserna går upp när det blir mörkare igen, säger Markus Pålsson.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen