Stor prisökning på lägenheter i Malmö och Lund

/assets/img/mostphotos/mp25580171-bostader-i-malmo.jpg
Foto: Mostphotos
 

På 20 år har priserna på bostadsrätter i Malmö och Lund stigit med över 120 procent. Detta enligt Sydsvenskan.

Sydsvenskan har tittat på prisutvecklingen för lägenheter i Lund och Malmö. De har en lägenhet på Sankt Knuts väg i Malmö, med 2,5 rum, som exempel. För tjugo år sedan, år 2004, kostade bostaden 1 165 000 kronor vilket ger ett kvadratmeterpris på 16 408 kronor. Nu, år 2024, är en liknande bostad i samma hus till salu. Nu ligger kvadratmeterpriset istället på 42 441 kronor. Räknar man bort inflationspåverkan har priset stigit med 73 procent på 20 år. 


Sett till hela Malmö och Lund har bostadsrättspriserna i snitt ökat med 127 respektive 121 procent. Sydsvenskan har talat med Ingemar Bengtsson, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet. Han uppger tre anledningar till att priserna stigit så mycket i städerna: räntan har varit låg de senaste tjugo åren, nyproduktionen är dyrare och hushållen har större inkomster. 

– Vad jag ser framför mig är en sakta prisstegring, driven av att nyproduktionen är dyr och att hushållens betalningsförmåga ökar. Men jag ser inget utrymme för att räntan återigen ska driva på priserna på samma sätt som tidigare, säger Ingemar Bengtsson till tidningen. 


Enligt Svensk Mäklarstatistik ligger prisutveckling på bostadsrätter i centrala Malmö på plus 1,9 procent på årsbasis, och i Lund har priserna på lägenheter stigit med 3,8 procent de senaste tolv månaderna. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen