Rekordstort utbud av bostäder

/assets/img/mostphotos/mp35341162-bostader-fastigheter-bostadsomrade-1724845532.jpg
Foto: Mostphotos
 

Snart äger årets största visningshelg rum och det finns rekordmånga bostäder till salu. Detta enligt SVT Nyheter.

Efter en lugn sommar på bostadsmarknaden ser man nu mycket större aktivitet. Det är ett rekordstort antal bostäder som ligger ute till försäljning, skriver SVT Nyheter. Enligt SVT låg det drygt 60 000 bostäder ute till salu på bostadssajten Hemnet i förra veckan, varav cirka 25 000 bostadsrätter. Då var inte nyproducerade objekt medräknade. 

– Det är det högsta antalet bostäder sedan vi började mäta 2014, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, till SVT. 


Till helgen är det vad som kallas den stora visningshelgen. Då beräknas det att runt 13 000 bostäder visas för potentiella köpare. Utöver att det är en chans att sälja objekt är det också ett bra tillfälle för mäklarna att se hur marknaden ser ut och hur stor efterfrågan är. 


Enligt Hemnet beror det stora utbudet av bostäder till salu till stor del på att processen att sälja blivit långsammare. Nu tar det i snitt fyra veckor från att ett objekt publiceras till salu fram till att köpekontraktet är skrivet.

– Det är i princip en dubblering från när det gick som allra fortast. Samtidigt sticker Sverige ändå ut med en betydligt snabbare försäljningsprocess än andra länder i Europa, säger Erik Holmberg till SVT.


Att det tar längre tid att sälja en bostad beror också på att många säljer innan de köper en ny lägenhet eller hus. Förr ville två av tre köpare ha köpt en bostad innan de sålde sitt befintliga hem medan det nu är tvärtom enligt Hemnet. 

– Det skapar en säljare som nödvändigtvis inte är så stressad utan kan vänta ut rätt pris. Det är en bidragande orsak till att det tar väsentligt längre tid, säger Erik Holmberg. 


Snart är det balans mellan köpare och säljare på marknaden, till skillnad från tidigare då det varit köparen som haft störst fördel. 

– Tittar vi på 2024 hittills så har antalet försäljningar ökat tydligt, och det är en indikation på att köpare och säljare lyckats mötas. Dessutom har priserna stigit vilket ger en ganska stark bild av marknaden, berättar Erik Holmberg för SVT.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen