Varierad prisuppgång vid t-banestationerna

/assets/img/mostphotos/mp23703447-tunnelbanestation-kungstradgarden.jpg
Foto: Mostphotos
 

Enligt tidningen Mitt i har hälften av bostadsrätterna vid Stockholms tunnelbanestationer sjunkit i pris det senaste året. Resterande lägenheter har däremot ökat i pris.

Mitt i har tittat på bostadsrättspriser på Booli längs tunnelbanelinjerna i huvudstaden. De skriver att Kungsträdgården fortfarande är den t-banestation i Stockholm med högst kvadratmeterpris – 149 513 kronor. På andraplats kommer Östermalmstorg som har kvadratmeterpriset 139 859 kronor följt av Karlaplan med 129 876 kronor per kvadratmeter. 


Lägst kvadratmeterpris vid en tunnelbanestation återfinns i Tensta, med 21 735 kronor. Skillnaden i kvadratmeterpris i Tensta jämfört med den dyraste stationen Kungsträdgården är på över 128 000 kronor. 


Enligt Mitt i sjunker priserna på de t-banestationer som historiskt legat lägst i tabellen över kvadratmeterpris, som Vårberg, Akalla och Norsborg. Där har priserna sjunkit med i snitt åtta procent. Vid stationer där priserna historiskt legat i topp, som på Östermalm och i Vasastan, har priserna istället stigit med tre procent i snitt. Detta gäller prisutvecklingen det senaste året.


Den största prisökningen de senaste tolv månaderna har noterats vid Slussens t-bana. Där har priserna stigit med tio procent. Även utanför tullarna har bostadsrättspriserna stigit på flera håll, bland annat i Tallkrogen och Stora Mossen med 8,1 procent respektive 7,8 procent. 

– Trots en något svalare marknad har snittpriserna endast gått ner vid hälften av stationerna. Det är också kul att se att många stationer utanför tullarna ligger högt i listan över prisökningar jämfört med föregående år. Det kan finnas flera olika förklaringar, men en kan vara att fler söker sig ut längs linjerna för att hitta prisvärda bostäder, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli, till Mitt i. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen