Fortsatt tuff marknad för Stockholms studenter

/assets/img/mostphotos/mp38292922-trapphus-med-lagenheter.jpg
Foto: Mostphotos
 

Enligt Hemnet har priserna på enrumslägenheter sjunkit en aning de senaste åren. Dock krävs det fortfarande en stor kontantinsats för att kunna köpa en liten lägenhet i Stockholm, vilket kan vara en stor utmaning när man är student.

Nyligen fick hundratusentals framtida studenter sina antagningsbesked. De som sökt och blivit accepterade till en utbildning i Stockholm kan dock få det tufft att hitta en lägenhet. Det är ofta långa köer till hyresrätterna och bostadsrätterna är de dyraste i landet. 


Enligt bostadssajten Hemnet har priserna på enrumslägenheter sjunkit i mindre studentorter men i Stockholm ligger priset för en etta på runt tre miljoner kronor. Det kan jämföras med en lika stor lägenhet i Sundsvall som där kostar ungefär 550 000 kronor. 


I snitt kostar en etta nu 2,97 miljoner kronor i Stockholm. Det är 2,4 procent dyrare än i fjol men ändå 3,8 procent billigare jämfört med 2022. En kontantinsats på 445 000 kronor krävs för att få köpa en liten lägenhet i huvudstaden. I Sundsvall behövs en kontantinsats på cirka 83 000 kronor, skriver Hemnet. 


Höga räntor gör det också svårare för unga personer att lyckas köpa en bostad. Det som kan vara avgörande om en student kan genomföra ett köp är föräldrar som kan hjälpa till.

– Att köpa en bostad som student är en stor utmaning, trots att priserna på de flesta håll kommit ner en bra bit från tidigare toppnivåer. Förutom kontantinsatsen ställer bankerna också krav på inkomst, vilket gör det omöjligt för de flesta studenter som inte har ekonomisk hjälp från föräldrar eller andra anhöriga. Då räntorna ligger på betydligt högre nivåer idag än för ett par år sedan, har det också blivit svårare för många föräldrar att hjälpa till, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, på bostadssajtens hemsida.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen