Stockholm: Fler bolag väljer att bygga om istället för nytt

/assets/img/mostphotos/mp16093556-rivning.jpg
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos
 

Det är både dyrt och belastande för miljön att riva befintliga byggnader för att sedan bygga nytt på samma plats. Det har flera bostadsbolag i Stockholm nu förstått och har börjat bygga om och återanvända material, skriver Mitt i.

I Sverige står bygg- och fastighetssektorn för över 20 procent av landets totala koldioxidutsläpp, rapporterar Mitt i.  Nu försöker branschen att ställa om, och sektorn har satt upp som mål att minska sina utsläpp av växthusgaser fram till 2030 och ha noll utsläpp till år 2045.

– Branschen har inte riktigt haft koll på vad mycket resurser som går åt till byggandet. Man river, slänger och så bygger man en ny stadsdel. Mycket har hamnat i förbränning och deponi, säger Julia Åberg på länsstyrelsen i Stockholm till tidningen.


Mitt i tar upp byggbolaget JM:s projekt i Marievik vid Liljeholmen som exempel. I vintras rev bolaget ett stort kontorshus från 1980-talet bestående av runt 44 000 ton betong. Enligt bedömningar som utförts av tidigare fastighetsägare skulle inte kontorskomplexet gå att bygga om till bostäder då taken var för låga och ljusinsläppet för dåligt. 

– Om det hade varit idag hade man nog tagit ett annat beslut. Men rivning har ansetts som enklare än att anpassa, säger Margarida Amaral, arkitekt vid Konsthögskolan, till Mitt i.


Benny Svärd, projektledare på JM, förklarar för Mitt i att de försökt ta hand om en del material från det rivna kontorshuset. Bland annat är det stålplåtar från fasaden och tegel som sparats. Rivningsmassor från kontorshuset ska också bli till utfyllnad i vägbyggen. 

– Cirkulärt byggande är viktigt för miljön. Den stora utmaningen för branschen är nu att hitta ekonomin i detta. Ofta medför det en ökad kostnad jämfört med att köpa nytt, säger Benny Svärd till tidningen.


Även andra byggprojekt i Stockholm har tagit till vara på befintlig byggnation, byggt om eller sparat delar av rivna fastigheter. Det har skett i nya stadsdelar som Norra Djurgårdstaden, Barkarbystaden och Henriksdalsbacken. Fastighetsföretaget Fabege har också hoppat på trenden och skapat en återbruksplats där man sparar delar som dörrar, golv och undertak. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen