Hemnet: Boprisförväntningarna sjunker

/assets/img/mostphotos/mp62751688-larkstaden.jpg
Foto: Mostphotos
 

Enligt bostadssajten Hemnets senaste köparbarometer framgår det att färre bostadsköpare tror på stigande priser medan fler tror att bostadspriserna kommer att gå ner.

Varje månad genomför Hemnet en undersökning bland sina besökare på sajten där personer som ämnar att köpa en ny bostad får besvara frågan “hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste sex månaderna?”.  Resultatet publiceras i Köparbarometern. Varje månad svarar minst 600 personer. 



I den senaste köparbarometern, avsedd för augusti, går det att se att bostadsköparna tror att bostadspriserna kommer att sjunka. I undersökningen uppgav 13 procent att de tror på lägre priser, vilket är en ökning med två procentenheter jämfört med förra månaden. Samtidigt var det 43 procent av köparna som svarade att de tror att priserna kommer att stiga det kommande halvåret. Tron på högre bostadspriser har minskat med fyra procentenheter mellan juli och augusti. 

– Under våren har bostadsmarknaden varit stark med högre försäljningsvolymer, stigande priser och stärkta prisförväntningar. Men under sommaren har prisutvecklingen återigen varit svagare, och nu minskar även prisförväntningarna. Det ökar sannolikheten för en prismässigt svagare marknad under hösten. Förra året såg vi ett liknande mönster med en stark marknad under första halvåret, men där både prisförväntningarna och priserna vände ner igen under hösten. Man ska dock ha med sig att även om prisförväntan nu minskat så är den fortfarande på historiskt relativt höga nivåer, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker, i ett pressmeddelande från bostadssajten. 


Skillnaden mellan de som tror på sjunkande priser och de som tror att priserna kommer att stiga, den så kallade nettosiffran, ligger nu på plus 30 procent jämfört med juli månads plus 36 procent. Andelen köpare som tror att bostadspriserna kommer att stå still är 43,3 procent, medan samma siffra i juli var 41,9 procent. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen