Brf i tvist med HSB

/assets/img/mostphotos/mp21285674-hsb.jpg
Foto: Mostphotos
 

En bostadsrättsförening i Gävle har hamnat i tvist med HSB och föreningen vill nu lämna bostadskooperativet. Tvisten mellan parterna har pågått i fyra år och ärendet har varit uppe i tingsrätten och ska nu upp i hovrätten, enligt SVT Nyheter.

Sommaren 2018 färdigställdes en bostadsrättsförening i Gävle på uppdrag av HSB. Föreningen består av tre hus med 90 lägenheter.  Det tog ett år innan den tillsatta styrelsen med representanter från HSB lämnade över ansvaret till bostadsrättsföreningens styrelse. När det skedde upptäckte styrelsen för brf:en en rad fel som det dessutom inte längre gick att klaga på då det passerat för lång tid. Detta rapporterar Gefle Dagblad (GD). 


SVT Nyheter har besökt bostadsrättsföreningen i Gävle och träffat två personer som varit med i styrelsen sedan 2019. De berättar att de upptäckt många fel, bland annat har taket vid ingångarna till bostadshusen börjat rasa, garaget är dåligt isolerat och kallt samt att vattenrännan i garaget ligger för högt vilket skapar vattenpölar. 


För SVT Nyheter uppger styrelsemedlemmarna att HSB inte åtgärdat flera av felen sedan 2018. När en besiktning gjordes efter att bostadsrättsföreningens styrelse tagit över kom det fram att de tre husen hade över 4 000 fel. Trots att vissa fel åtgärdats finns mycket kvar att lösa, skriver GD. 


Vidare skriver tidningen att tvisten, utöver felen, grundar sig i att HSB produktion och bostadsrättsföreningen är oense om vilket avtal som gäller för uppförandet av de tre bostadshusen. Föreningen tycker att ursprungsavtalet, daterat 2015, gäller medan HSB menar att de har ett avtal med entreprenören Peab. 


Bostadsrättsföreningen stämde HSB på grund av detta. Förra året dömde tingsrätten till HSB:s fördel. Nu ska ärendet vidare till hovrätten, men det kan dröja innan ärendet tas upp. 


Under tiden vill bostadsrättsföreningens styrelse att de ska lämna HSB. För GD uppger styrelsemedlemmarna att det mest är en markering, men de sparar också 35 000 kronor i medlemsavgift per år. Enligt SVT har styrelsen röstat om att lämna HSB och där ja-sidan vann med 52 röster för och endast en emot. 


GD har talat med Anders Wallner som är vd för HSB Södra Norrland där bostadsrättsföreningen ingår. 

– Vi har olika uppfattningar. Någon annan får avgöra vad som är rätt och fel. Men vi kan konstatera att vi vann i tingsrätten. Den domen är överklagad och nu är det bara att avvakta hovrättens utfall. Visst finns det saker vi har kunnat göra på ett annorlunda sätt och kommunicerat bättre, säger Anders Wallner till tidningen. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen