Uppåt för bostadsrättspriserna i landet

/assets/img/mostphotos/mp65742640-balconies-in-apartment-residential-buildings.jpg
Foto: Mostphotos
 

Priserna på bostadsrätter i Sverige har ökat med nära två procent under september. Detta skriver SBAB i ett pressmeddelande.

SBAB har med hjälp av Booli Housing Price Index (HPI) presenterat sin senaste mätning för hur bostadspriserna utvecklas i Sverige. Resultatet för september visar att priserna för bostäder i Sverige som helhet i september sjönk med 0,1 procent men att lägenhetspriserna ökade med 1,7 procent. Det är således villapriserna som sjunkit och lägenhetspriserna som ökat, en trend som varit genomgående sedan årsskiftet, enligt ett pressmeddelande från SBAB.


Priserna för bostäder i augusti gällande Sverige som helhet steg med 0,7 procent rensat för säsong och annat som kan ha tillfällig påverkan på priserna. Sedan årsskiftet har priserna för bostäder i alla boendeformer ökat med 7,3 procent. 


Robert Boije, chefsekonom på SBAB, menar att trenden med stigande boendepriser kanske är starkare än beräknat. 

– Vår senaste prognos är att bostadspriserna ska sjunka tillbaka något fram till årsskiftet. Att priserna sjönk marginellt i september går å ena sidan i den riktningen. Å andra sidan steg priserna trendmässigt, då bland annat normala säsongseffekter rensats bort. Det indikerar att den underliggande tillväxten kanske är något starkare än vad vi lagt in i vår prognos. Skulle den underliggande trendtillväxten ligga över vad vi antagit även nästan månad kan vi få anledning att justera upp vår helårsprognos för bostadspriserna något, säger Robert Boije i pressmeddelandet.


SBAB:s mätning visar att priserna på lägenheter i Storstockholm ökat mest i landet, där med 2,7 procent följt av Storgöteborg vars priser steg med 2,4 procent. Mellersta Sverige var den region där priserna sjönk mest, med minus en procent. 


SBAB:s Booli Housing Price Index är ett index som baseras på försäljningar av bostäder som är registrerade på Booli. Indexet baseras på bland annat prisnoteringar, våning, månadsavgift, bostädernas storlek och föreningsavgift. Analysen inkluderar även kommun och stad. Indexet går tillbaka till år 2013. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen