SCB: Fler väljer rörliga bolån

/assets/img/mostphotos/mp17596256-swedish-currency-symbolising-the-expensive-flats-in-the-background-and-mortgages.jpg
Foto: Mostphotos
 

Antalet bostadsägare som väljer rörligt bolån ökar och i augusti uppnåddes den högsta andelen på sex år. Detta enligt statistik från SCB.

I augusti valde 69 procent av bostadsägare rörligt bolån istället för fast, enligt ett pressmeddelande från SCB. Senaste tillfället som andelen som valde rörligt bolån var på samma nivå var i september 2018. Statistiken visar att det främst är avtal med en bindningstid på mellan två–tre år som minskar till förmån för rörligt. 

– I maj 2022 ökade andelen bolån med rörlig ränta för första gången sedan september 2018. Ökningen har därefter fortsatt varje månad, säger Tove Åkerrén Ögren, nationalekonom på SCB, i en kommentar. 


De senaste åren har räntan styrt hur bostadsägare valt att sätta sina bolån. I april 2021 valde 50 procent att binda sina bolån och i februari 2023 ökade istället andelen som valde rörligt till 50 procent, enligt SCB. 


I maj 2023 var räntorna med bindningstid lägre än de rörliga, en trend som fortsatte året ut med undantag för september månad. Trots detta var det många som valde rörligt. 

–  För hushåll som omförhandlade eller tecknade nya bolåneavtal efter maj 2023 uppstod dilemmat att binda på en relativt hög nivå men ändå till lägre ränta än den rörliga. Nu visar det sig att de flesta ändå valde rörligt, säger Andreas Rasku, nationalekonom på SCB.


Lån i form av exempelvis blancolån ingår inte i statistiken från SCB då Sverige endast samlar uppgifter utifrån lånens säkerhet, inte ändamål. Bostadslån som ingår i statistiken är lån från monetära finansinstitut som tagits med säkerhet i bostad.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen