Prisnedgång på bostadsrätter i Västra Götaland

/assets/img/mostphotos/mp11337567-skanstorget-2.jpg
Göteborg. Foto: Mostphotos
 

Sett till hela länet så har priserna på bostadsrätter sjunkit i Västra Götaland. Av länets kommuner har störst prisfall skett i Falköping medan priserna stigit mest i Härryda. Detta enligt Svensk Mäklarstatistik.

De senaste tre månaderna, juli–september, har priserna på bostadsrätter sjunkit med 3,2 procent i Västra Götalands län. På årsbasis ligger utvecklingen dock på plus 2,4 procent. Detta kan jämföras med siffror för hela riket – de senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit med 1 procent medan de på årsbasis ligger på plus 2,6 procent. Detta visar Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning. 


Av länets 49 kommuner har totalt 17 kommuner statistik för den aktuella perioden. Att de övriga kommunerna saknar siffror beror på att för få objekt sålts under de tre senaste månaderna för att korrekt statistik ska kunna tas fram. Av de 17 kommunerna med statistik har en prisminskning noterats i tio fall. Resten av kommunerna har haft prisökning eller stillastående prisutveckling. 


Den kommun som haft störst prisfall är Falköping där bostadsrättspriserna minskat med hela 35,5 procent den senaste tremånadersperioden. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger på 5 878 kronor i kommunen. Även Lidköpings bostadsrättspriser har minskat mycket, med 11,9 procent. Där kostar en bostadsrätt nu i snitt 11 757 kronor per kvadratmeter. 


Störst prisuppgång av kommunerna skedde i Härryda kommun. Där steg priserna med 9 procent, och det genomsnittliga kvadratmeterpriset landar nu på 42 503 kronor. Borås hade näst störst prisökning av kommunerna med plus 3,9 procent. I Borås kostar en bostadsrätt i snitt 22 062 kronor per kvadratmeter.


Göteborgs priser på bostadsrätter landade på minus 1,3 procent. 50 530 kronor får man nu i snitt betala per kvadratmeter i kommunen. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen