Riksbanken sänker styrräntan på nytt

/assets/img/mostphotos/mp49072741-riksbanken.jpg
Foto: Mostphotos
 

Idag, den 25 september, meddelade Riksbanken att de sänker styrräntan till 3,25 procent. Fler sänkningar är att vänta, enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

Under onsdagen meddelade Riksbanken att de sänker styrräntan med 0,25 procentenheter. Därmed landar styrräntan på 3,25 procent. Det är två penningpolitiska möten kvar i år, och där flaggar Riksbanken för att styrräntan kan sänkas ytterligare om inflationen och konjunkturen fortsätter som nu. 


Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att under något av de två kommande mötena, i november och december, kan en sänkning med 0,5 procentenheter vara aktuell. De menar också att en eller två räntesänkningar till är att vänta under första halvåret av 2025. 


Riksbanken sänker styrräntan i en snabbare takt än vad som tidigare kommunicerats utåt. Detta för att bidra till en starkare konjunktur och en sänkt inflation. I pressmeddelandet skriver banken att ekonomin i Sverige återhämtar sig något trögare än väntat, och därför justeras styrräntan fortare än vad man tidigare planerat. 


Beslutet om den nya styrräntan börjar gälla den 2 oktober.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen