Elpriset når nya höjder

/assets/img/mostphotos/43265576-water-flushing-from-an-open-gate-at-a-hydroelectric.jpg
Foto: Magnus Binnerstam/Mostphotos
 

Elpriset har nått de högsta nivåerna någonsin i nästan hela Sverige. Dagens industri skriver att de höga elpriserna bland annat beror på vinterkylan.

I Sveriges samtliga fyra elområden har elpriset rusat till rekordnivåer. I elområdena i norra Sverige kommer elspotspriset ligga på ungefär 1,20 kronor per kWh under fredagen. Detta pris nåddes efter en kraftig ökning med 179 procent. I landets södra elområden är priset ännu högre, 1,65 kronor per kWh. Detta är de högsta elspotspriserna någonsin, skriver Dagens industri (Di) som tagit del av data från elbolaget Tibber. 

–Vi har aldrig sett så dyra genomsnittselpriser, för SE1, SE2 och SE3 sedan 2011 då Sverige delades in i olika prisområden. Det är väldigt oroande att vi redan under första riktiga vinterveckan i Sverige redan slår alla tidigare rekord, säger Jacob Dalton, elprisexpert på Tibber till Di. 


De höga elpriserna beror bland annat på låga vattennivåer i vattenreservoarerna, lite vind och vinterkyla.

–Vidare så är det minskad vattenkraftsflexibilitet i norra Sverige imorgon på grund av isläggning vilket är en faktor till det historiskt höga elpriset, säger Jacob Dalton till Di.


Det rekommenderas att se över sitt elavtal och tänka efter kring hur man använder elen. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen