Ökad försäljning av lägenheter i Stockholm

/assets/img/mostphotos/mp6527632-stockholm-city.jpg
Foto: Mostphotos
 

Försäljningen av bostadsrätter i Stockholm ökade i september och medelpriset för bostadsrätter har stigit de senaste tre månaderna. Detta enligt ett pressmeddelande från mäklarfirman Widerlöv.

I augusti fanns 2 351 lägenheter ute på marknaden i centrala Stockholm jämfört med 2 811 i september. I september i fjol var antalet 2 682 stycken. Det stora utbudet kan vara en förklaring till varför försäljningen av bostadsrätter ökat –  under september i år såldes 1 082 lägenheter. Det är en ökning med 14 procent jämfört med förra året. Fjolårets lägre siffror kan antas bero på kriget i Ukraina, skriver mäklarfirman Widerlöv i ett pressmeddelande.

– I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina och de konsekvenser den haft på världsekonomin bromsade bostadsmarknaden in kraftigt under en lång period, vilket i förlängningen skapat ett stort uppdämt flyttbehov. Därför är det väldigt positivt att se att antalet försäljningar ökat stadigt den senaste tiden. Det innebär ju faktiskt att fler människor kunnat genomföra de boendeförändringar de önskat, säger Tomas Widerlöv, grundare av Widerlöv och vd för Widerlöv Franchise, i pressmeddelandet. 


I september låg bostadsrätter i innerstaden ute till försäljning två dagar längre än i augusti – från 14 till 16 dagar. Detta följer samma nivå som förra året i september, enligt Widerlöv. 


Andelen bostadsrätter med sänkt försäljningspris ökade i september till 9,2 procent jämfört med 6,7 procent i augusti. Budpremien minskade till 6,9 i september jämfört med 7,3 i augusti. 

– Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad präglas av en försiktig optimism, där vi ser en återhållsam men stabil efterfrågan. Köparna är selektiva och noggranna i sina beslut, vilket gör att de mest eftertraktade bostäderna – de som håller hög standard och ligger i attraktiva områden – ofta får mycket uppmärksamhet och skapar ett starkt intresse. Även om marknaden generellt är försiktig, tenderar rätt bostäder att generera ett stort engagemang bland köparna, säger Patrik Lundberg, franchisetagare Widerlöv Kungsholmen. 


Andrahandsmarknaden för bostadsrätter går fortsatt bättre än nyproduktion. Däremot minskade antalet nyproducerade lägenheter till försäljning med 130 stycken i september i år mot 171 stycken i september i fjol. Vad gäller nyproduktion har antalet nya byggprojekt i Stockholms innerstad ökat i år med fem säljstartade projekt hittills medan den totala mängden projekt under 2023 uppgick till tre. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen