Riksbanken: Styrräntan kan sänkas tre gånger till i år

/assets/img/bilder_nyheter/Västerås_LM/Sthlm_juni_2019/riksbank_entrance.jpg
Entré till Riksbankshuset i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

I ett nytt penningpolitiskt besked meddelar Riksbanken att styrräntan lämnas oförändrad just nu, men att räntan kan komma att sänkas två eller tre gånger under andra halvåret 2024. Beslutet börjar gälla den tredje juli.

Riksbankens direktion har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 3,75 procent, ett beslut som börjar gälla den tredje juli i år. Detta enligt ett nytt penningpolitiskt besked från banken som släpptes idag den 27 juni.

Motiveringen till beslutet uppges vara att inflationen utvecklats på ett gynnsamt sätt och nu ligger nära målet på två procent, samt att den svenska kronans växelkurs repat sig något. I och med det har Riksbanken valt att justera ned prognosen för styrräntan något. Det framgår av ett pressmeddelande.

Under förutsättning att inflationsutsikterna inte förändras räknar Riksbanken med att kunna sänka reporäntan två eller tre gånger under andra halvåret 2024. I det tidigare beskedet löd bedömningen att räntan kunde sänkas två gånger under perioden.

I pressmeddelandet tillägger banken dock att utsikterna för inflationen och konjunkturen är osäkra. Bland annat lyfts risker kopplade till inflationen i omvärlden, goepolitisk oro, kronans växelkurs och återhämtningen av svensk ekonomi.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen