Swedbank: Räntorna för korta bolån kan höjas rejält

/assets/img/img-4707.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Enligt en ny prognos från Swedbank kommer reporäntan justeras upp redan i april, och räntorna för bolån med korta bindningstider väntas därmed stiga kraftigt under de närmaste tolv månaderna.

För längre bolån har räntorna hittills stigit under 2022 och kommer troligen att fortsätta uppåt i år. Det framgår av senaste Räntebladet från Swedbank Makro, en rapport med analys och prognos avseende utvecklingen av bolåneräntor i Sverige. Anledningen uppges vara att det globala ränteläget spås bli högre, vilket sannolikt kommer få bundna boräntor att stiga.

Enligt prognosen kommer Riksbanken höja reporäntan redan i april, vilket väntas leda till att även rörliga boräntor (bundna på tre månader) börja stiga.
– Den rörliga bolåneräntan stiger i takt med att Riksbanken höjer räntan, vilket innebär att en kraftig uppgång av räntor med kort bindningstid är att vänta under de kommande tolv månaderna, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande från banken.

Vid slutet av året tror banken att den rörliga boräntan komma landa på 2,60 procent, medan den femåriga vid samma tid kommer ligga runt 2,50 procent. I mars förutspådde Swedbank en rörlig boränta på 1,60 procent och en femårig på två procent vid slutet av 2022.

År 2023 väntas inflationen bli lägre igen, men på grund av att tillväxten i flera länder sannolikt kommer svikta så bromsar ränteuppgången in. Räntorna för bolån med längre bindningstider tros till och med komma att minska något.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen