Regeringen: Inför ett bostadsrättsregister

/assets/img/mostphotos/mp65681410-new-apartment-building-in-sweden.jpg
Foto: Mostphotos
 

I regeringens budgetförslag för 2025 ger de Lantmäteriet i uppdrag att skapa ett bostadsrättsregister, enligt Fastighetstidningen.

För att samla och göra information om landets bostadsrätter tillgänglig har regeringen i sin budgetproposition för 2025 gett Lantmäteriet uppgiften att skapa ett bostadsrättsregister. Genom registret ska konsumentskyddet stärkas samtidigt som det blir lättare för bankerna att använda bostadsrätter som pant. Detta rapporterar Fastighetstidningen. 

– Att ett bostadsrättsregister ska införas är ett stort steg framåt för både bostadsrättsföreningar och bostadsrättsinnehavare. Det kommer innebära ett säkrare system för panthantering, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna Sverige, till tidningen. 


År 2022 lämnades den statliga Bostadsrättsregisterutredningen in en rapport. Utredaren Bengt Kjellson framhöll då att ett offentligt register av bostadsrätter, som utgör 40 procent av Sveriges lägenhetsbestånd, är nödvändigt för att säkerställa att bankerna ska kunna använda bostadsrätter som säker pant, enligt Fastighetstidningen.  


När förslaget om bostadsrättsregistret skickades ut på remiss kom 40 svar till Finansdepartementet – samtliga var positiva. 

– Exakt hur regeringen kommer gå vidare med förslagen blir sannolikt känt först under nästa år, men det är tydligt att ett register ska inrättas, vilket är glada nyheter, säger Johan Kleveland som var med som expert i utredningen, till Fastighetstidningen.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen