SBAB: Svårare för unga kvinnor än för män att köpa bostad

/assets/img/mostphotos/mp1606575-moving-house-happy-woman-unpacking-box.jpg
Foto: Mostphotos
 

Enligt en ny kartläggning som SBAB har gjort framgår det att unga kvinnor har det tuffare än män i samma ålder att köpa sin första bostad. Stora löneskillnader är anledningen till detta.

SBAB har undersökt hur det ser ut för 27-åriga kvinnor och män på bostadsmarknaden om de ska köpa en etta till ett genomsnittligt pris och lägga 15 procent i kontantinsats. I kartläggningen utgår man från att 27-åringarna har en lön som motsvarar medianinkomsten i landets 25 största kommuner.


I ett pressmeddelande från banken står det att en man i 27-årsåldern kan köpa en bostadsrätt med ett rum i 19 av 25 av landets största kommuner. En kvinna i samma ålder kan däremot endast köpa en lägenhet i sex av kommunerna. I sex av kommunerna kan en man även köpa en tvåa medan kvinnorna inte har råd till detta i någon av de 25 utvalda kommunerna.

– För en man i 27-årsåldern är förutsättningarna att köpa en etta överraskande goda. Diskussionen om hur svårt det är för unga att ta sig in på bostadsmarknaden tar ofta sin utgångspunkt i förutsättningarna i Stockholm. Vår granskning visar att det på många håll i landet inte är så svårt – för männen – om de lyckas spara ihop till kontantinsatsen, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB, i pressmeddelandet.


 De kommuner i Sverige där unga kvinnor enklast kan köpa en etta är Karlstad, Sundsvall, Västerås, Jönköping, Borås och Norrköping. De kommuner där det är som svårast att finansiera ett bostadsköp med en medelinkomst är i Stockholm. Göteborg, Uppsala, Umeå, Nacka och Lund. I de kommunerna kan dock inte heller en ung man med medellön köpa en etta. 


I snitt tjänar unga kvinnor 5 000 kronor mindre i månaden än unga män, enligt SBAB. Detta är en stor anledning till att det är svårt för de unga kvinnorna att ta sig in på bostadsmarknaden. Störst löneskillnad mellan könen återfinns i Södertälje med 8 419 kronor i månaden medan minst löneskillnad finns i Stockholm med 2 063 kronor per månad. 

– Att det är så svårt för kvinnorna att köpa en bostad, både generellt och i relation till männen, är verkligen oroväckande. Det är en konsekvens av att kvinnor generellt sett har lägre lön och att det därmed är svårare att få ihop kalkylen. Det är anmärkningsvärt att löneskillnaden mellan män och kvinnor är så stor, redan bland 25–29-åringar. Särskilt i ljuset av att kvinnorna idag i större utsträckning väljer att studera vidare än männen, vilket talar för att situationen snarare borde vara den omvända, säger Linda Hasselvik.


Underlaget i SBAB:s undersökning kommer från SCB och Booli. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen