Åtta personer åtalas för bolånebluff

/assets/img/mostphotos/19367521-svenska-pengar-1635416872.jpg
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos
 

En liga på åtta personer har med hjälp av falska lönespecifikationer och anställningsintyg kunnat lura banker på över 400 miljoner kronor i beviljade bolån. Nu åtalar Ekobrottsmyndigheten ligan, rapporterar SVT Nyheter.

Det var mellan 2017–2020 som åtta personer, en liga, lurat banker att låna ut pengar till personer som tjänat för lite eller saknat arbete. Detta gjorde ligan genom att förfalska anställningsintyg och lönespecifikationer. Det är främst Danske Bank som drabbats. 


Bolånebluffen berör cirka 80 kunder och upptäcktes av Skatteverket och Ekobrottsmyndighetens underrättelseverksamhet. Det finns tecken på att denna olagliga verksamhet pågått under en längre tid och förutom Danske Bank har Skandiabanken, SBAB och Handelsbanken utsatts, skriver SVT Nyheter. 


Nu åtalas ligan av Ekobrottsmyndigheten. 

– De har annonserat och riktat sig till personer som behövt hjälp med att få bolån, men som inte kunnat få det på ett korrekt sätt. Då har de förfalskat handlingar och gett in de till banker tillsammans med låneansökningar med felaktiga uppgifter där man ljugit om var man jobbar och vad man tjänar, säger Nils Råby, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, till SVT. 


De som ingår i ligan riskerar upp till åtta års fängelse för bland annat grova bedrägerier och grova bokföringsbrott. Åklaren vill även se långa näringsförbud och utvisning. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen