SBAB reviderar sin reporänteprognos – höjningen kommer tidigare

/assets/img/riksbanken_lm.png
Riksbanken i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Enligt en ny prognos från SBAB sker nästa reporäntehöjning nio månader tidigare än vad banken tidigare förutspått. Och en höjning av reporäntan väntas i sin tur leda till högre boräntor.

Nyligen släppte banken SBAB ett nytt nummer av rapporten Boräntenytt som bland annat innehåller en prognos för reporäntan och boränteutvecklingen i Sverige. Enligt den är en höjning av reporäntan att vänta tidigare än vad som framgick av den föregående rapporten.

I augusti förutspåddes en höjning i november 2023 och enligt den senaste prognosen kommer räntan att höjas redan i februari samma år. I samband med att reporäntan höjs väntas även boräntorna följa med uppåt.

Samtidigt flaggar Riksbanken för en reporäntehöjning i slutet av 2024, medan finansmarknaden tror att reporäntan kan höjas i slutet av nästa år.
– En väsentlig del av penningpolitikens påverkan på inflationen är att påverka förväntningarna, men en sak står klar. Riksbanken och marknaden dansar allt annat än i takt med varandra för tillfället. Vi har nu en situation där Riksbanken flaggar för en höjning av reporäntan så sent som i slutet av 2024 samtidigt som finansmarknaden prisar in en höjning redan i slutet av 2022. Det är en anmärkningsvärt stor skillnad i tid, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande från banken.


En orsak till att SBAB bedömer att reporäntan kommer höjas i början av 2023, ska vara en ökad risk för att inflationsuppgången leder till höjda inflationsförväntningar och lönekrav. I september låg inflationstakten i Sverige på 2,8 procent vilket är den högsta nivån som uppmätts sedan oktober år 2008. Något som i dagsläget bidrar till en hög inflation bedöms vara stigande energipriser.   

Vad som också kan påverka reporänteutvecklingen uppåt är indikationer från flera andra länders centralbanker om kommande räntehöjningar.

Boräntenytt är en rapportserie från banken SBAB som ges ut mellan fem och sex gånger om året. Den innehåller bland annat en analys av boränteutvecklingen på makronivå och en boränteprognos.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen