FMI: Mäklare förlorar licens efter fängelsedom

/assets/img/mostphotos/mp65919495-real-estate-investment-property-insurance-and-security.jpg
Foto: Mostphotos
 

Efter att en mäklare blivit dömd till fängelse för en rad brott förlorar denne nu sin licens. Detta enligt ett beslut från Fastighetsmäklarinspektionen.

I ett beslut från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) går det att läsa att en mäklare verksam i Stockholm under året blivit dömd för en rad brott – grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning, barnfridsbrott och olaga hot.  


Den manlige mäklaren blev dömd till över 1,5 års fängelse för brotten. På grund av domen har FMI beslutat att återkalla mannens mäklarlicens. 


FMI skriver i sitt beslut att en mäklare måste “vara redbar och i övrigt lämplig som fastighetsmäklare, annars kan det leda till en återkallelse av dennes registrering”. FMI har i detta fall tittat på den dömde mannens lämplighet och bland annat hans allmänna hederlighet och pålitlighet, eftersom mäklare har en ansvarsfull roll. När en mäklare har begått ett brott ska FMI ta i beaktning när brottet skett, vilket typ av brott som begåtts och om det är en engångshändelse eller upprepade mönster. 


FMI menar att brotten som mäklaren i detta fall begått inte direkt kan kopplas till dennes yrke, men att brotten han begått visar på allvarlig hänsynslöshet mot närstående samt upprepade brott som dessutom skett nyligen. FMI konstaterar därför att mäklaren inte längre uppfyller kravet på lämplighet. 


I dokumentet från FMI uttalar sig mäklaren och säger att han tar fullt ansvar för det han gjort samt att han ångrar sig. Han underströk samtidigt att hans privatliv inte påverkat hans yrkesutövning. 


Mannen som nu förlorat sin licens kan överklaga beslutet. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen