Byggstarterna av nyproduktion ökade i juli

/assets/img/mostphotos/mp22694568-construction-engineer-wearing-safety-vest-with-yellow-crane-on-the-background.jpg
Foto: Mostphotos
 

Mellan juni och juli ökade antalet påbörjade nyproduktionsprojekt i landet med 1,7 procent. Detta visar Byggfaktas Byggstartsindikator.

Byggfakta är en plattform som tillhandahåller information om byggbranschen i hela Norden. De har en byggstartsindikator som de uppdaterar varje månad. Den bygger på uppgifter från landets största byggprojektsdatabas. 


I den senaste byggstartsindikatorn, gällande juli, går det att se att antalet byggstarter av nyproduktionsprojekt ökade med 1,7 procent jämfört med i juni. Det senaste året har Byggstartsindikatorn stigit med 18 procent.


I ett pressmeddelande från Byggfakta skriver de att byggstarterna för bostäder stigit med 1,4 procent under juli. Det kan jämföras med samma period i fjol och då är indikatorn nu 23,1 procent högre. 

– Återhämtningen i bostadsbyggandet har pågått ett tag nu. Det senaste utfallet stärker bilden av att det pågår en återhämtning. Givet det stora fall som vi såg under 2022 och 2023 varit så får dock återhämtningen karakteriseras som svag och bräcklig, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta, i pressmeddelandet. 


Enligt Byggfakta kan deras underlag ge ett hum om hur många bostäder det totalt kommer att byggstartas innan året är slut. 

– Byggstartsindikatorn har under en längre period signalerat att byggandet är svagare än vad den officiella statistiken visar. I nuläget signalerar den att årstakten kommer att landa på drygt 25 000 byggstartade bostäder för 2024, säger Tor Borg.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen